З Божої волі 2017 рік оголошений у світі роком Реформації. Президент України підтримав ініціативу протестантських церков і ще в серпні 2016 р. підписав Указ «Про відзначення в Україні 500-річчя Реформації».

В преамбулі документу зазначалося про «…визнання вагомого внеску протестантських церков і релігійних організацій в розвиток релігійної, культурної і соціальної сфери України, вияву поваги до їхньої ролі в українській історії та становленні незалежної держави…»

Країною прокотилася хвиля різноманітних святкувань цієї духовно-історичної події. Християни Вінниччини також долучилися до відзначення ювілею, в області  пройшли десятки заходів, приурочених 500-літтю Реформації.

Регіональні конференції, круглі столи,  благодійна акція «Чисте серце – чисте місто», вело-автопробіги, хода на підтримку родинних цінностей, євангелізаційні зібрання, тематичні зустрічі в навчальних закладах тощо,- максимально сприяли донесенню співвітчизникам ідей Реформації та її благотворних наслідків. В свою чергу такі заходи згуртовували віруючих для спільного служіння Богові та ближнім.

Заключним акордом святкування став Конгрес євангельських християн-баптистів Вінницької області, який проходив 29 жовтня 2017 року. Понад 2000 учасників зібралися  для  Богопоклоніння під куполом Центральної церкви «Дім Євангелія». Серед численних гостей та запрошених були делегації 145 церков ЄХБ Вінниччини на чолі зі старшим пастором Л.П.Почапським.

В ювілейній програмі, яка тривала понад 4 години, звучали привітальні слова пасторів, об’єднаний церковний хор (диригенти: О.Білокінний, Я.Кісь, І.Харламова), оркестр народних інструментів ( диригент М.Колісник), духовий оркестр (диригент М.Гринюк) та окремі виконавці. В роботі Конгресу взяв участь Голова ВСЦ ЄХБ  - В.С.Антонюк.

На початку урочистого служіння ведучий зауважив, що в центрі визначного свята стоятимуть не людські постаті, а Той «Хто учора, сьогодні, і навіки Той Самий» – Господь і Спаситель наш,  Якому належить вся повнота слави, честі і поклоніння.

Біблійна частина програми була зосереджена на висвітленні п’яти ключових Реформаторських тез: тільки Писання, тільки віра, тільки благодать, тільки Христос і тільки Слава Богові!

Особливу увагу присутніх привернув духовно-історичний блок, який підготував пастор О.Козубовський. Вже  багато років він системно досліджує минуле ЄХБ Вінниччини. На Конгресі прозвучала історична інформація про зародження та поширення протестантського руху на Поділлі в 1520-х і наступних роках.

Зокрема йшлося, що центром послідовників Реформації на території сучасної Вінницької області було місто Хмільник. Свого часу там діяла протестантська школа, яка складалася з трьох факультетів і прирівнювалася до духовного вузу. Першим її ректором був Християн Франкен з Вени. Саме в Хмільнику в 1585 році проходив протестантський з’їзд, відомий у світі як «Хмільникський собор».

Однак, в результаті нищівної контрреформації, протестанти, яких оголосили поза законом, змушені були не тільки згортати свою релігійну діяльність, але й залишати рідний край, емігруючи до країн Європи та Америки. Для боротьби з ними, у Вінниці в 1613 році була заснована єзуїтська місія, а згодом збудований єзуїтський колегіум, комплекс приміщень якого зберігся до наших часів.

Учасники Конгресу, на підставі апостольського заклику: «Спогадуйте наставників ваших, які говорили вам Слово Боже; і дивлячися на кінець їхнього життя, переймайте віру їхню» (Євр.13.7) вшанували пам'ять всіх мучеників за віру Христову в часи раннього та пізнього  протестантизму.

Заключну проповідь в ювілейній програмі сказав  В.С.Антонюк, який наголосив, що Реформація має початок, але немає кінця. Що  кожна церква і окремий християнин повинні завжди перебувати в процесі духовного оновлення, не йти на жодні компроміси з грішним світом і  служити Господу в євангельському  дусі та правді.

На завершення Конгресу були проголошені пасторські молитви  за церкву, за духовне пробудження  народу та за мир в Україні.

Конгрес ЄХБ Вінницької області пройшов в теплій атмосфері  братерської єдності і залишив  добрий слід в серцях його учасників.

«Не нам, Господи, не нам, а Йменню Своєму дай славу за милість Твою,за правду Твою!» (Пс.113:9)

О.Козубовський

Офіційний відеозапис конгресу:

https://www.youtube.com/watch?v=UG0OeMQdK9o

Відеозапис з трансляції: https://www.youtube.com/watch?v=e56aTi-B8Vw
Відеозапис з бокового балкону: https://www.youtube.com/watch?v=2flGsaQOPEc

{phocagallery view=category|categoryid=444|limitstart=0|limitcount=36}

Для комфортного перегляду на мобільних пристроях дивіться ці фотографії на google photos: https://photos.app.goo.gl/1ySz35L75ad7Nnoq2

Інформація про церкву

Центральна вінницька церква євангельських християн-баптистів "Дім Євангелія"

Вінниця, 21036, вул. Праведників Світу, 5 (колишня вул. Максимовича, 5)
Телефон: +38 (098) 370-63-55
E-mail: baptist.vn.ua@gmail.com
domevangelii@gmail.com

 

Розклад богослужінь

Наші богослужіння проходять:
неділя - 10:00 та 17:00;
вівторок - 10:00 (молитовне)
середа - 18:00;
субота - 10:00 (жіноче молитовне).
Більше служінь>>>

 

Ми в соцмережах

Приєднуйтеся до нас в соцмережах:
Telegram
Viber
Youtube
Instagram
Facebook
Twitter

Пошук на сайті